Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lesk a bída Amazonek

1. 5. 2022

xenabw.jpg

 

O tom, jak (nepřítomný) otec stvoří ze své dcery Amazonku, mající problém navázat s mužem trvalý vztah, jsem psal před dvěma léty.
Amazonku, tedy ženu naprosto soběstačnou a samostatnou, nepotřebující ke svému životu muže a někdy s nimi dokonce soupeřící (až bojující) může stvořit také první nevydařený vztah, do kterého ona dala všechno, hlavně veškeré své nejčistší city, které on ("hajzl, grázl a blbec" a většinou i otec jejích dětí) naprosto pošlapal. Aby ona už nebyla takto zraněna, obrnila a zavřela svoje srdce do chladné nedobytné pevnosti a veškerou svou životní energii přesunula do hlavy. Emoce překryla raciem - mužskou doménou. Mnohé z nich se ještě rozhodly, že to mužům ukáží a nandají a vyzvali je na souboj a vyhlásili jim válku - na jejich vlastních kolbištích a jejich vlastními zbraněmi - tedy ve světě "práce a podnikání".
Emancipace od toho "blba, který je připravil o nejlepší léta života" je naučila mít ostré lokty, nedávat najevo slabost, poradit si v každé situaci a plně se o sebe (i o svoje děti, jejichž otce by nejraději zcela vygumovala ze světa) postarat. Teď jsou krásné, silné úspěšné a bohaté... a dlouhodobě single. Jejich laťky jsou dost vysoko. Muže, které by je chtěli využít a zneužít, už rozeznají na sto honů, ti hodní a slabí se jich bojí a ony jim stejně nechtějí dělat maminky a zbytek chlapů je zadaný.
Navenek všem okolo hlásí, že její současný život je vlastně nejlepší a sama se tomu snaží i věřit. V porovnání s tím, čím si prošla v minulém partnerství, má vlastně i objektivní pravdu. Bohužel.
Tak dlouho hledala dokonalého muže, až se jím raději stala sama. Bylo to jednodušší. 
Vyčítá si své vlastní chyby, ale ještě mnohem hůř je dokáže tolerovat ostatním. Proto se velice hlídá, aby ty vlastní nikomu neukázala. Ti druzí by je mohli přece zneužít, použít proti ní. Proto je stále v módu soupeření a konkurenčního boje, ne (partnerské) spolupráce.
A tak se jí vše daří. Jen ty vztahy ne.
Šťastný a spokojený vztah se totiž vybojovat nedá.

Zraněná z několika předchozích vztahů žije v nastavení, že chlapi jsou hazli do jednoho a že single jí bude líp, protože už se stejně všechno musela naučit zvládat sama, takže chlapa vlastně na nic nepotřebuje. Ano, i v tomhle má kus pravdy. Jsou tisíce žen, které v takovémto nastavení dožijí samy až do smrti. A jsou opravdu víceméně spokojené.
Ona nepotřebuje muže. Protože to, na co by ho potřebovala, zvládá přece sama. A dokáže to lépe, než on.
Mužem buď opovrhuje, protože ví, že ona je lepší než on - soupeřením s nim si to už dokázala, anebo s ním ještě soupeří. Jenomže muž, který vidí, jak s ním žena soupeří (až bojuje), ji podvědomě považuje za muže. Muž konkuruje mužům. A v tomto podvědomém konkurenčním boji občas použije prostředky, které by nikdy na ženu (na osobu v ženské - jemné - jinové energii) nepoužil.
Pokud ona zůstane v této energii Amazonky, pořád bude na sebe s muži tvrdě narážet.

Její filosofii: "Věřit mohu jen sama sobě a svému psovi. Protože je lepší mít posranej koberec od psa, než celý život od nějakýho chlapa." je hodně těžké prorazit.
"Nejsem tu přece proto, aby si na mě nějaký blb honil svoje ego."
A tak na jedné straně přibývá těchto samostatných bojeschopných Amazonek a na druhé straně nezralých narcistních mamánků, kteří - ano - chtějí si honit svoje Ega, na poddajných submisivních děvčátkách. Což jde, dokud se v té hodné dívence něco nezlomí, nepoloží na stůl rozvodové papíry a nestane se z ní Amazonka.
Anebo tito mamánci mají natolik zakrněné Ego, že jim stačí být celý život opečováván ženami. Jenomže: touží mít Amazonka mamánka za manžela, když si ho může sama vychovat ze svého syna?
Tady začíná být něco shnilého (nejen) ve státě dánském a chtě nechtě se nabízí platnost hesla: "Dobré časy dělají slabé muže, slabí muži dělají zlé časy a zlé časy dělají silné muže, silní muži dělají dobré časy..."

Úspěšná soběstačná žena, která někde mezi 30 a 40 zjistí, že plnohodnotně dokáže žít na vlastních nohách (zvláště když se emancipovala a odstřihla od nějakého "blba", kterého si uvázala na krk ještě v mladické nerozvážnosti, někdy kolem 20), která v podstatě už chlapa nepotřebuje na nic jiného, než na to, aby nebyla sama a po nocích nebulela do polštáře (a na to, na co už jí pes nebo kočka nestačí), má rozhodně vysoké požadavky.
Pokud si pořídí silného chlapa, podvědomě s ním začne soutěžit tak, jak je zvyklá z práce (a i tak, jak ji vyškolil ten předchozí "blb" - zvláště v posledních měsících a letech při rozvodovém řízení). Jenomže silný a úspěšný chlap nechce chodit i k domácímu krbu pokračovat v konkurenčním boji. Chlap opravdu chodí domů vypnout a padnout na hadr (tak už tomu bylo od doby lovců mamutů).
Takže buď nefunguje tak, jak si Amazonka představuje, anebo je slabý a přizpůsobivý a poslouchá ji a partnerský vztah se brzo překulí do vztahu matka - syn. Jenomže to je to poslední, co ona hledá a tak jím začne pohrdat a koukat na něj jako na trubce, který se na zimu (v horších časech) prostě vyhodí z hnízda, aby neužíral zásoby...

Pokud si Amazonka pořídí silného soběstačného chlapa, podvědomě s ním začne soutěžit tak, jak je zvyklá z práce.
Protože celá současná (a stále mužská) společnost je postavena na soutěži – boji. A to nejen na poli ekonomickém. Ale třeba na školství je to krásně vidět. Nejde o znalosti či jiný úhel pohledu, ale o tom, aby byl žák nejlepší a pokud není, je nehodnotný, méněcenný.
Vztah muže a ženy není o podřízenosti či nadřazenosti, ale o spolupráci, o zastupitelnosti a o doplňování.
Jenže tahle společnost chce unifikaci a říká, že muž a žena jsou si rovni a tou rovnosti myslí, že obě pohlaví MUSÍ zvládnout to co to druhé. Jenomže mužské a ženské myšlení je jiné – ne lepší a horší, ale jiné. Stejně tak pozornost – žena je schopna vnímat více věcí najednou, muž je zaměřen na jeden cíl. A těch rozdílů by se našlo více…
Pokud společnost bude sále preferovat soutěž – boj, namísto spolupráce, odrazí se to i v mezilidských vztazích a i ve vztazích partnerských. Bude narůstat počet lidí s poškozeným sebevědomím a utlumenou kreativitou, protože už od dětství je jim implementována myšlenka, že nebudou-li výkonní, bude bezcenní. A stejně tak i oni posuzují lidi kolem sebe podle tzv. „úspěšnosti“ tj. výkonnosti, postavení 
A pak i v partnerství bude preferujeme onu výkonnost namísto spolupráce. Je to past, která omezujeme nejen partnera, ale i sami sebe, protože neustálým bojem či soutěživostí vyčerpáváme a nezbývají nám síly na vlastní rozvoj a kreativitu… a vztahovou intimitu.

Řešení je v tom, že Amazonka, což je typický 2. level, by ve své roli neměla zamrznout a měla řešit, jak se posunout dál. Tenhle postup do dalšího, 3. levelu, bude pro ni možná ještě těžší, než v době, kdy se vymaňovala z role závislé pasívní submisivní oběti neschopné obrany a samostatné akce - v podstatě Otrokyně (1. level) a stávala se emancipovanou aktivně se bránící, bojující až samostatně útočící a kompletní přežití si zajišťující bojovnicí - Amazonkou (2. level), nepotřebující muže - nyní pro ni pouhé trubce. 
Ono totiž jediné, co ji chybí ke štěstí je najít si cestu právě k těm mužům. Vše ostatní už umí a zvládá.
Jediné, co nezvládá, je důvěřovat muži a jeho schopnostem dostát své mužské (partnerské a otcovské) roli.
I muže zná (pouze) ve dvou kategoriích:
1. patriarcha(t) - dominantní až arogantní bojovník až násilník, jehož slovo platí a jiné je nepřípustné, řešící vše pěstí a mečem, který, když je ho (a jeho síly a rozhodnosti) potřeba doma v rodině coby opory pro všechny, tak tam najednou není...
2. současný stav - mamánek - muž zaskočený 2 světovými válkami minulého století, muž, kterého ryze femininní výchova připravila o koule a přirozenou agresivitu, který byl vytržen od rodiny a od potomků, kterému jeho otec nepředal nic mužského, který není iniciován už ani vojnou a někdy ani kolektivem vlastních vrstevníků, muž, který neumí používat (správně) svou sílu, nedospělý a nezralý muž, který před nepohodlím, ženami, otcovstvím, rodinou a odpovědností utíká do virtuálních světů (ať už těch elektronických, pracovních, technických, či dokonce alkoholu a chemických drog)...
Toto jsou dva krajní extrémy - mezi tím je ještě celé spektrum možností... Dokáže je Amazonka vidět?
Nebo potřebuje nějaký jiný úplně nový typ muže?
Protože takovou úlohu a postavení, jakou má žena nyní (alespoň v západní civilizaci) měla v dějinách málokdy, nebo možná nikdy. A to logicky musí ovlivnit i mužskou úlohu. 
Tohle je možná úkol pro 21. století. Najít novou úlohu muže, podobně jako celé 20. století se vytvářela nová úloha ženy, která nemá v dějinách obdoby.

 

 

Související: 
Amazonka I.

Nepřítomný otec a jeho dospívající dcera
Standardní vztahový model
Vztahový 2 a 3. level

Nezralý muž
Mamánek
Výchova mamánků v Čechách

 

 

PS1 (říjen 2022):

Amazonka coby žena posedlá Animem ve tvorbě Jamese Camerona (*1954 - filmový scénárista a režisér Terminátor, Titanic, Avatar)
výpisky ze studie Lukáše Karase Terminátor - Animus na pomezí světla a stínu

sarahconnor-zm.jpgAby Sára Conorová dokázala čelit nebezpečí, musí být stejně silná jako její nepřítel. Jenže nepřítel může být vždy o něco silnější, a proto ona nesmí nikdy nepolevit. Musí zesilovat kontrolu, disciplínu a vytrvat. 
C.G. Jung k tomu poznamenává: "Žena posedlá animem je stále v nebezpečí, že ztratí svou ženskost, svou přizpůsobenou ženskou personu. Takové psychické proměny pohlaví pocházejí pouze z toho, že funkce, která patří dovnitř, se obrátí navenek". 
C. S. Lewis to shrnuje slovy: "To nejlepší, co můžeme udělat, abychom se před mužským světem ochránili, je zůstat ve střehu, tvrdě pracovat, nedívat se na nebe ani na zemi, neposlouchat hudbu a především nemilovat." 
Pro ženy posedlé animem je typické paranoidní myšlení. Jak píše M. L. Franz, "taková žena udělá z komára velblouda.” Paranoidní myšlení má nejčastěji původ v bolestné zkušenosti. Dojde-li žena k přesvědčení, že se nedokáže bránit ženskými prostředky, začne využívat maskulinní energii. Na místo lásky pak ctí mužský svět hodnot a především moc. Od této moci si samozřejmě slibuje ochranu. Jenže tím, že v sobě poníží ženství, odevzdá kontrolu nevědomí. A jak jsme poznamenali, ženské nevědomí zahrnuje především sféru ducha. Animus se v tomto případě zmocňuje ženy tím, že převádí její bolestnou zkušenost v paranoidní představy. Stejně jako Kyle Reese barvitě líčí apokalyptickou budoucnost, vykresluje animus svět v těch nejhorších podobách. Strach a pocit ohrožení u ženy jitří staré rány, a dotýkají se její "slabosti". Čím víc narůstá strach, tím víc žena podléhá touze po moci a mužskému způsobu boje. Animus dál posiluje svoji pozici a ženství je mrzačeno. 
M. L. Franz v knize Psychologický rozbor pohádek k animovi poznamenává: “Negativní animus ženu také oslňuje a magicky přitahuje. Pokud se jí jednou zmocní, hrozí nebezpečí, že pozbude svých vlastních myšlenek a tak místo aby myslela sama za sebe, spřádá pasivní denní sny a fantazijní přání nebo intriky a komploty. Zároveň v ní upevňuje a rozvíjí neústupnou, nebezpečnou pýchu živenou právě tímto skrytým fantazijním životem, v němž žena vášnivě sní o veliké slávě a cti.” 
To znamená, že Sářin pocit nedostatečnosti Kyle Reese kompenzuje příslibem slávy a představou vyvolené "matky budoucnosti".  
M. L. Franz pokračuje: "Spolu s tím, jak na ženu působí impozantními obrazy, jí animus vnucuje pocit viny. Pocity méněcennosti a fantazie nadřazenosti jsou vzájemně spjaty.” 
Takže pokud má Sarah Connorová realizovat osud "matky budoucnosti", musí přijmout úlohu bojovníka, což spolu s vědomím ženských limitů probouzí pocit méněcennosti.  
Jinak řečeno, tou měrou, jakou žena propadá působení anima, roste její nespokojenost. Animus často ženě předkládá ideální, krystalicky čisté a nadpozemsky krásné představy. Vůči tomu je jakýkoli život obyčejného člověka vždy nedostatečný! Animus činí ženu nespokojenou a kritickou i ve vztazích, což narušuje její vztahovou funkci - erós - v důsledku toho se ocitá v izolaci. 
"Animus ve své negativní podobě ženu vytahuje ze života a ohrožuje ji. Souvisí s říší duchů a krajinou smrti. V balkánské pohádce Dívka a upír unese dívku mladík, který je ve skutečnosti upírem, a uvězní ji na hřbitově do hrobky. Dívka uprchne podzemní chodbou do lesa a prosí Boha o bednu, do které by se mohla schovat. Aby se ochránila před animem, musí dívka strpět své uzavření. Bedna nebo kamenná truhla jsou obrazy stavu, ve kterém je žena odříznuta od života - jde o utrpení, které prožívá žena posedlá animem,” píše M. L. Franz.
Nakonec nás ani nepřekvapí, že ženy posedlé animem zůstavají na výchovu dětí samy. Ve srovnaní s tím, čemu žena v nitru podléhá a co jí animus slibuje, jsou obyčejní muži a otcové pouzí smrtelníci. Sarah Connorová to shrnuje slovy: "Sledovala jsem Johna s tím strojem a najednou mi to bylo jasné. Terminátor se nikdy nezastaví, nikdy ho neopustí, nikdy mu neublíží, nikdy na něj nebude křičet, nikdy se neopije, nebude ho bít, nebo se vymlouvat, že nemá čas. Vždycky tu pro něj bude a klidně zemře, aby ho ochránil. Ze všech těch rádoby tátů, kteří mu prošli životem, je tenhle stroj ten jediný, který stojí za to. V tomto šíleném světě jediná rozumná volba". 

 

Lukáš Karas o Amazonce (coby protipólu Věčné Holčičky) i v tomto videu, čas cca kolem (a za) 1:00:00 h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář