Jdi na obsah Jdi na menu
 


Michelsův železný zákon oligarchie

15. 12. 2015

Ať je organizace (sociální skupina, společnost) postavena na jakémkoli základě, dřív nebo později se do jejího čela dostane oligarchie.
Auto a byrokratickým oligarchům je v podstatě jedno, na jakých ideových, politických, či ekonomických základech byla skupina, kterou nyní řídí, postavena. Jim jde pouze o moc a vlastní hmotný prospěch.
Dokonce často oligarchové, smeteni revoluční vlnou a pádem jednoho režimu, se na chvíli ztratí (aniž přijdou o své majetky), aby se pak objevili znova v čele společností založených v režimu novém.
Důvodem je rychlá ztráta aktivity i paměti lidových revolučních mas a snadný pád do rezignace, že "se vlastně stejně nic nezměnilo".
A tak masy furt dokola makají na oligarchy s naivní důvěrou, že oligarchové "makají" pro ně. Jenže jim docela lhostejné, jakým jménem se organizace, systém, či politický režim, ve kterém se to děje, nazývá.
Do očí bijící příklad takovéhoto dvourežimního oligarchy nyní mají masy před sebou a přesto (s hubou zacpanou koblihou) zůstávají v klidu...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář